En sak som upprör mig oerhört är livsmedelsindustrins fula trix för att få oss konsumenter att köpa deras produkter. Ta det här med smakförstärkare (glutamater) som finns i massor av matvaror som man inte har en aning om. Glutamater är så vitt jag förstår ett nervgift som lurar hjärnan att det vi äter smakar mer än vad det gör. Det vill jag ALDRIG ge till våra barn eller äta själv heller för den delen!!
I vår familj har vi blivit extra uppmärksamma på det här de senaste åren. Maken är nästan nojigare än mig. I somras kom han hem med två påsar tacochips av Icas egna märke. Han fick för sig att det var de chipsen vi brukade köpa som var ok. Väl hemma upptäckte han att det var fel sort och att det var glutamater E 621 i bägge sorterna. Han knöade ner dem i soporna direkt och åkte till Willys för att köpa den rätta sorten. Egentligen skulle han väl åkt tillbaks till Ica och bett om att få lämna tillbaka påsarna och talat om varför. Det är ju på det viset vi konsumenter kan påverka livsmedelsindustrin. Jag tror inte människor vet om att glutamater är så pass vanliga som de är. T ex finns de i buljongtärningar, grillolja, färdigskivad rökt skinka, i alla chips med smak på (vanliga saltade är ok) mm.
Jag har en bok som heter "Handbok för den kräsne konsumenten" som jag köpte av en föreläsare som heter Tommy Svensson för några år sedan. I den kan man läsa om olika tillsatser i mat och dryck som inte är bra för kroppen. Alla E-nummer finns uppradade så att man lätt kan se om det man tänker köpa är ok eller inte. När jag precis köpt boken hade jag den med mig till affären och upptäckte att vissa saker av det jag alltid köpt inte alls var hälsosamt. Jag fick även göra ett rejält rens i kylskåp och skafferi. Nu är det ju som tur är så att tillsatser av olika slag i små mängder inte är så skadliga men ändå. Varför finns de överhuvudtaget i det vi ska äta själva och ge våra barn? Jag blir skitförbannad!!!

Persiilja
14 september 2008 18:39
Om du visste så mycket jag håller med!!! Jag kan verkligen få ångest över att det är så mycket skit i allt!!! Som man inte vet om också. "Du är vad du äter" på trean lärde mig en massa, t ex där med glutamat tog de upp. Finns massor av i kinamat t ex.
Min mamma och pappa var här med egenodlad potatis, purjo och morötter idag och sånt gör mig sååå lycklig. När jag vet att det är rent och fritt från allt tillsatt. Om jag kunde skulle jag vilja vara självförsörjande, typ ha kossa, hönor och egenodlat. Jag är dock för lat eller vad jag nu skyller på.
Men att laga maten från grunden är att ha någorlunda kontroll. Men visst fan blir man förbannad! VARFÖR ska det sättas till en massa skit. Det är ENBART i supercyniskt vinstintresse. Ta Willys som jag gärna handlar på för att vi sparar många tusenlappar,men MEN, mången av deras billiga mat är otroligt cyniskt tillverkade eller utvalda. Ta bara en sån sak som broccoli. Okej, det är grymt billigare att köpa deras egen broccoli, men vad får jag? Jo, bruna, gula och trasiga bitar, som antagligen ett dyrare märke ratat. Spillet som blev kvar. Grismaten. Nu kanske jag är helt ute och cyklar och jag vill inte hänga ut Willys, men vart jag vill komma är att det kan löna sig att köpa kvalitet för en högre peng och tillaga själv. Men det skrämmande är att även kända stora dyra märken hanterar mat så cyniskt! (Ta bara köttfärsskandalen på ICA som bara är toppen på isberget i alla kedjor). Jag blir tokig och enda sättet att klara sig från att bli det (tokig) är ju att försöka släppa tanken på det. Och handla så lite färdiglagat som möjligt. Men som storfamilj med små inkomster är det inte så lätt att vara ekorätt hela tiden så då får man stoppa huvudet i sanden ibland för att stå ut! När även de enklaste varor blir manipulerade. Morr!!!!!!!
Camilla
14 september 2008 19:56
Då jag läser det här blir jag genast påmind om att man skulle engagera sig mer än man gör i vad man köper... Vi käkar ICA:s tacochips nästan varje helg här hos oss... hm...
Annars försöker jag mer och mer köpa ekologiska produkter, även om det blir snäppet dyrare.
Skrattade jag också då jag läste om min rosa skål... =)
Kram på dig!
http://camillaslillablogg.blogspot.com

Mynta
14 september 2008 21:57
Usch ja, vad man känner sig lurad på något sätt! Är själv väldigt intresserad av matens egentliga innehåll och allt annat som vi stoppar i oss. Har sedan några år tillhört ett e-mailnätverk initierat av Gunnar Lindgren (www.gunnarlindgren.com).
Gunnar är bl a debattör och miljöforskare. Han har bl a drivit en hård debatt med margarinproducenterna ang margarinets
(el "kemiska salvan", som han ibland kallar det) hälsorisker, och storföretagens makt över konsumenterna; hur företagen betalar professorer & doktorer för att uttala sig positivt och plocka fram "konstruerade fakta" för att gynna deras produkter...
Gunnar har också skrivit en hel del intressant om glutamat.
Försöker själv att leva så "rent" jag förmår; lagar all mat (den mesta) från grunden, lusläser innehållsdeklarationer; ratar alla E 620-varianter, härdat fett, "låtsassocker", samt försöker i möjligaste mån köpa ekologiskt och närproducerat - men det är inte lätt, alla gånger!! Men huvudsaken är nog att man blivit medveten, tror jag. Och försöker sprida budskapet vidare i lagom doser...
Har förresten glömt säga att det självklart är helt OK att länka till min blogg - bara skitkul!!
Ha en skön söndagkväll!
http://livetenligtmynta.bloggagratis.se
A
15 september 2008 08:58
Jag håller med dig!
Försöker undvika E621 så gott det går.
Alla kryddblandningar har åkt ut (och jag som JÄMT använde Aromat och Knorrs kött- och grillkrydda förr i tiden).
Det är omöjligt att hitta en "grillkrydda" utan glutamat. Fast nyligen såg jag några amerikanska kryddblandningar på ICA som inte innehöll E621. Burkarna var snygga också ;)(men dyra) så några såna ska jag nog köpa.
Matproducenterna/tillverkarna börja nog så smått bli uppmärksamma på att de kan använda det som säljargument - att produkten är fri från glutamat. Har t ex hittat rökt, skivad skinka med den etiketten på. Man kan ju hoppas att det går lite framåt.
Annars finns det ju nästan inget "bra" att köpa om man inte bara ska köpa riktiga råvaror.
Men som arbetande tvåbarnsmamma så "måste" man ju ta till halvfabrikat ibland, och då är det surt att det inte finns vettiga alternativ.
http://minsoffa.blogg.se

Mynta
15 september 2008 10:45
"Kärt barn har många namn",
eller läs följande:
"Leta på innehållsförteckningen efter tillsatserna E620 – E625 men främst E621 (natriumglutamat), Ibland kan det istället stå ”smakförstärkare” (se listan nedan).
Det ökande köpmotståndet gör att livsmedelsindustrin försöker dölja glutamat under andra tillsatsnamn. Ett sådant är alla sorters hydrolyserat protein som du därför bör undvika.
Vad du alltid bör undvika är tillsatserna:
• E620 Glutaminsyra
• E621 Natriumglutamat (kallas även smakförstärkare)
• E622 Kaliumglutamat
• E623 Kalciumdiglutamat
• E624 Monoammoniumglutamat
• E625 Magnesiumdiglutamat
• Hydrolyserat protein, i alla former (hydrolyserat sojaprotein, hydrolyserat växtprotein osv.)
Utöver dessa finns det ett antal andra tillsatser som ofta innehåller dold glutamat. Några av dessa är: kalciumkaseinat, natriumkaseinat, gelatin, autolyserad jäst, jästextrakt, sjögräsextrakt, karragenan och maltodextrin."
Källa:
www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/tillsatser/msgveta.htm
Gå in och läs mer, vetja!
Exellent sajt överhuvudtaget!!
Glutamatfria kramar från Mynta...
http://livetenligtmynta.bloggagratis.se
rosalucia
15 september 2008 13:59
Min lilltjej (3år)har varit superallergisk sen födseln(ända fram tills nu, då bara fisk,skaldjur å nötter återstår!!). Och förutom mjölk,vete,baljväxter,färgämnen och nästan alla frukter o grönsaker så var hon bland annat allergisk mot glutamaterna E621 osv!!!! Vi blev nästan inte trodda, fastän ungen spydde som en gris...
Och det var nästan omöjligt att hitta charkprodukter utan det, finns bara ett fåtal.Har faktiskt läst på en allergisida att E621 är förbjudet i Usa!
Man har nog ingen aning om vad man stoppar i sig egentligen...Usch!!!!
http://rosalucia.bloggagratis.se

Lucia
15 september 2008 18:10
Oj vad många engagerade svar det blev på det här inlägget. Roligt och viktigt att fler är intresserade! Jag håller med dig Persilja att det vore underbart att vara självhushållande. Sommaren är härlig när man kan odla så mycket själv. Vintertid kan det ju bli lite svårare. Det är så mycket man ska ta hänsyn till. Ska man välja Krav eller närproducerat t ex? Vad gäller tacochipsen Camilla så finns de med ostsmak på Willys av märket Euroshopper. Maken ringde till deras konsumentupplysning och frågade om det verkligen var möjligt att det inte fanns några smakförstärkare i de påsarna. Svaret vi fick var att det enligt lag måste stå med på påsen och gör det inte det så är det inga glutamater i. Så vi kör på det :) Och Mynta tusen tack för tips på bra hemsida och fy fan för mutade akademiker!! Efter föreläsningen med Tommy Svensson köper jag alltid Bregott. Fick panik när jag tänkte på att våra barn är uppfödda på Lätta!!! Jag försöker också för det mesta att laga maten från grunden med rena och i möjligaste mån ekologiska produkter. Får gärna vatten på min kvarn när skandaler som köttfärsfusket kommer fram. Sååååå skönt att inte äta kött : ))) Men det klart övriga familjen äter ju kött. Karagenan som du nämner finns i matlagningsgrädde bl a så därför köper jag bara riktig fetgrädde numera. För dig Rosalucia vill jag berätta att Tommy Svensson under sin föreläsning berättade om sin egen dotter som varit allergisk och astmatisk hela sin uppväxt precis som din lilla flicka. När han engagerade sig i det här området gjorde han några test på sin dotter att inte äta vissa tillsatser och vips så blev hon i stort sett frisk. Har också en kollega på jobbet som får migränanfall direkt om hon äter smakförstärkare så det är tydligen vanligare än man tror. Lite bökigt blir det ju om man ska äta på restaurang så klart men ju fler som efterfrågar desto större utbud.
Stora varma kramar till er från mig!!
Mynta
15 september 2008 19:49
...för att fortsätta ytterligare: hemma hos oss äter vi bara "fett fett"; d v s: riktig vispgrädde, fetmjölk, smör, Bregott...allt vad "Light" heter kommer inte över tröskeln bara!!
Vare sig det gäller Light socker eller Light fett - här é de redia grajor som gällor (oj, vad skånsk man kan bli, då... ;) )!!!
http://http;//livetenligtmynta.bloggagratis.se
Lucia
15 september 2008 21:25
Mynta: Ja det är samma här. Inte en lightprodukt på den här sidan tomtgränsen. Man bara häpnar och tar sig för pannan över att så många dricker Fun light!!! Den sörjan göre sig bäst på kemikaliehyllan. Reklamen lockar med flashiga färger och nya smakkombinationer och visst det ser lockande ut. Jag är aldrig sen med att tala om för mina vänner som har den saften hemma vad den innehåller och vad den gör med våra barn. Oj säger de flesta, hade ingen aning.
A: Förlåt jag missade att kommentera det du skrev men här kommer det nu : ) Skinkan märkt med "innehåller ej glutamater" har jag också sett, mycket bra. Då känns det ändå som att vi är på väg någonstans. Jag brukar köpa buljongtärning från Biofood, hittade det på Konsum senast, en förpackning kvar och den blev min : )
Peace
16 september 2008 09:56
Tack, nu ska vi göra en koll på vad vi stoppar i oss. Vi köper ofta ekologiskt det känns bäst. Ta tex. de ekologiska citronerna vilken skillnad i smak, färg och form. Light produkter bläää vad äckligt!
http://peace.bloggagratis.se
Lucia
17 september 2008 19:03
Gör en ordentlig koll och hyva allt otyg. Jag tycker också det är skillnad i smak på ekologiska grönsaker och frukter jämfört med "vanliga". Bananerna går inte att jämföra t ex. Ekobananerna smakar ju verkligen banan.
Lisa
22 september 2008 11:49
Vilken oerhört intressant debatt, även om alla är överrens. Jag trodde mig veta vad jag stoppar i mig, men glutamat har jag missat. Inte att det finns för det visste jag, jag är allergisk mot gluten så jag undviker glutamat, men jag gick in på konsumentlänken som Mynta hade och läste lite mer och jag visste inte att det var så farligt. Om tjugo år så hoppas och tror jag att allt sånt skit kommer att vara förbjudet i livsmedel!!!
http://mittlillahus.blogspot.com
Lucia
23 september 2008 08:12
Lisa: Ja visst är det intressant och i många fall upprörande! Men det verkar ändå som att många har fått upp ögonen för det här nu.